Leta bland second hand och vintage

Aldrig förr har second hand varit mer i ropet när det gäller kläder för vuxna och barn. Vi har närmat oss en period där alltfler faktiskt (äntligen) börjat intressera sig mer för det miljömedvetna. Vi har börjat handla och konsumera mer ekologiskt helt enkelt. Idag går det handla unikt och vackert när det gäller second hand. Låt det gamla och lite mer ”vintage” bli en del av din vardag i stället för att hela tiden följa modeblaskornas tips om nya bomullsplagg. Här följer några tips som hjälper dig att bli snyggt ekiperad med second hand.

Se till att veta vad du vill ha

När man kommer in i en second hand butik vimlar det av plagg som är intressanta. Beroende på vilken butik man besöker finns kläderna inackorderade efter om det är för man eller kvinna. Ibland finns ingen ordning alls. I ena hörnet kan det ligga byxor, kavajer och tröjor för både män och kvinnor. I ett annat hörn kan det ligga barntröjor varvat med maskeradkläder för vuxna. Det viktiga är att du vet du är ute efter i klädväg innan du går in i butiken. Är den en kappa till hösten du söker? Är det kanske en kjol eller ett par byxor du är ute efter? Se till att du vet på ett ungefär, annars kan det bli rörigt och väldigt impulsivt.

Vintagebutiker

I så kallade vintagebutiker brukar saker och ting vara inordnat efter tidsepok, klädesplagg, färg och storlek. Försök att hitta en lämplig vintagebutik som ligger nära dig genom att söka på nätet. Du kan även köpa online, gör du det så bör du leta efter butiks rabatter för att spara pengar. De är numera många och finns på fler håll och kanter i storstäderna. Du får säkert god hjälp av personalen som arbetar i butiken som ofta vet vilka kläder de sållat fram så att de skall kunna passa butikens kundpreferenser. Fråga rakt ut om de t.ex. har ”mörkblå chinos eller vitsprängda jeans”. Vintage är helt klart en trend som kommer att bli ihållande i många år framöver.

Justera din plagg

Låt oss säga att du hittar ditt favoritplagg men märker att klänningen eller byxorna är storleken för stor eller för liten. Kanske saknas rentutav en dragkedja. Om så är fallet, skall du inte låta dig hejdas. Det går nämligen att enkelt justera plagg genom lämna in det till skräddare eller ta initiativet att sy helt själv.