Alfred Nobel

Alfred Nobel är en av Sveriges mest kända uppfinnare, som i stort sett alla känner till eller i alla fall har hört talas om. Mycket är tack vare hans testamente som gör att vi än idag delar ut det så kallade Nobelpriset. Men han är även känd för att vara mannen som uppfann dynamiten.

Alfred Nobel föddes 1833 i Stockholm. Även hans far, Immanuel var uppfinnare. Familjen Nobel flyttade till S:t Petersburg när Alfred var 9 år gammal. Det var här han fick upp ögonen för nitroglycerin, då en av hans privatlärare i kemi gjorde ett experiment med detta ämne. När Alfred var 17 år, så gjorde han en resa i Europa och Amerika och fördjupade sina kunskaper inom teknik och kemi. Han, liksom hans familj flyttade ett par år senare hem till Sverige igen och Alfred och hans far började att experimentera själva med just nitroglycerin, för att kunna skapa ett sprängmedel som vad både säkert att hantera så väl som det skulle vara effektivt. Alfred uppfann tändhatten, som kom att göra så att nitroglycerinet kunde sprängas under kontrollerade former. Dock om det att ta ett par år till och flera experiment, samt att hans bror dog i en sprängolycka innan rätt kombination av alla substanser kom att bli uppfinningen dynamit. Totalt tog Alfred patent på 355 uppfinningar.

På 1870-talet bosatte sig Alfred Nobel i Paris och det blev hans fasta bostad mellan resorna runt om i världen. Efter konflikter med franska staten flyttade Alfred Nobel till San Remo i Italien. Han inrättade ett laboratorium för krutexperiment här och gjorde provskjutningar med kanoner rakt ut i Medelhavet. Dock motsatte sig befolkningen i trakten detta och Alfred letade då efter en plats att kunna experimentera på. Han hittade då AB Bofors-Gullspång i Karlskoga.  Han byggde upp en anläggning här och under sommartid besökte han sin anläggning i Karlskoga och bodde då på Björkborns herrgård. Alfred Nobel dog den 10 december 1896 i sitt hem i San Remo.

Björkborns herrgård

Nobelmuseet i Karlskoga är ett museum, som är för Alfred Nobel. Museiverksamheten i Karlskoga startades på 1970-talet till en början med sommarutställningar om Alfred Nobel. 1982 skapades museistiftelsen Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn och museet använde namnet Nobelmuseet i Karlskoga. Idag kallas det för Alfred Nobels Björkborn så att det inte ska förväxlas med Nobelmuseet AB i Stockholm. Nobelmuseet i Karlskoga visar utställningar om Alfred Nobel och behöver du boka hotell i samband med ditt besök så gör du det smidigast på hotellkarlskoga.se. Även Nobels laboratorium finns kvar och där kan man se en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande.

Här finns det även ett science center för barn som kallas Fiffiga huset. Här kan man låtsas att man är Alfred Nobel och undersöka och göra en massa experiment.